Pulpety z pieczeni
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pieczone mięso - 15 dag
cebula - 1 średnia
czerstwa kajzerka - 1/2 szt.
tarta bułka - 2 łyżki
jajka – 2 szt.
tłuszcz do smażenia cebuli
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
majeranek
mąka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na tłuszczu. Namoczoną i odciśniętą bułkę przekręcić przez maszynkę razem z cebulą i mięsem. Dodać jajka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem (ewentualnie również majerankiem). Jeśli masa jest za rzadka, dodać tartą bułę. Formować (rękami zmoczonymi w wodzie) niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je w mące. Gotować w osolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Podawać do rosołu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz