Pulpety z wątróbki
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka -15 dag
(cielęca, wieprzowa lub z drobiowa)
cebula - 1 średnia
czerstwa kajzerka - 1/2 szt.
tarta bułka - 2 łyżki
jajka – 2 szt.
tłuszcz do smażenia cebuli
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
majeranek
mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu razem z wątróbką. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajka, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa jest za rzadka, dodać tartą bułkę. Rękami zmoczonymi w wodzie formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać w mące. Gotować w osolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Podawać do rosołu. W podobny sposób można przygotować pulpety z ryby lub drobiu.
Czas przygotowania:
20 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz