Uszka z grzybami
suszone grzyby - 6 dag
cebula - 1 średnia
czerstwa kajzerka - 1/2 szt.
lub tarta bułka - 2 łyżki
jajko – 1szt.
pieprz i sól do smaku
Ciasto:
mąka - 15 dag
jajko – 1szt.
woda - 1/2 szklanki
sól, pieprz
Grzyby umyć, moczyć przez kilka godzin, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i razem z bułką i cebulą zemleć w maszynce do mięsa lub w malakserze. Dodać bułkę tartą, sól, pieprz (ewentualnie jajko) i wymieszać. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać wody. Zagnieść ciasto następnie cienko je rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3 - 4 cm, nałożyć nadzienie, składać każdy kwadrat po przekątnej, zlepiać brzegi. Ugotować w dużej ilości osolonej wody. Uszka wyjąć łyżką cedzakową i przelać gorącą wodą. Podawać do czystego barszczu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz