Pilaw z indykiem i kurkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia arabska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Masło Ekstra „Piątnica”    2 łyżki
- ryż basmati     150g
- filet z indyka   200g
- cebula   1 średnia szt.
- olej rzepakowy   3 łyżki
- świeże kurki 150g
- natka pietruszki   1 mały pęczek    
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Przygotowanie: 

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja