Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem
algi nori - 6 sztryż do sushi - 200 gfilet z tuńczyka - 1 sztogórek - 1 sztocet ryżowy - kilka łyżeksos sojowy - do smaku wasabi - do smaku sól, cukier - do smaku
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jedno-kęsowe kawałki. Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml. sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek.
Smacznego!
W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję: – Do ascetycznej prostoty Dalekiego Wschodu nawiązuje kolekcja Yvonne Linea, w której jedynym zdobieniem są harmonijne okręgi – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów – Ta zamierzona oszczędność dekoracji, w połączeniu z krągłymi, harmonijnymi kształtami buduje niezwykłą podniosłą i jednocześnie kameralną atmosferę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz