Chili con carne

kuchnia meksykańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • wołowina – 70 dag
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidory - 50 dag
  • fasolka czerwona - 50 dag  (moczonej przez noc w wodzie),
  • papryka - 1/2 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • kminek (sproszkowany) - szczypta
  • sól, pieprz krajeński
  • oliwa - 3 łyżki
  • rosół
Przygotowanie: 

Dzień wcześniej namoczyć fasolę (moczyć najlepiej przez noc). Wołowinę pokroić na małe kawałki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodać pokrojone cebule i czosnek, wszystko dusić około 5 minut. Następnie dodać namoczoną czerwoną fasolę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wsypać również przyprawy, podlać rosołem i gotować na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie (w czasie gotowania należy uważać, aby rosół się nie wygotował, jeżeli to konieczne należy go uzupełniać).Najlepiej podawać bardzo gorące z polentą.

pysznie.pl