Mózg wieprzowy po polsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mózg wieprzowy - 50-60 dag cebula – 1 szt.masło - 2 łyżkiżółtka – 2 szt.ocet – 3 łyżkisól, pieprz posiekana natka - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Mózg wypłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i gotować 5 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć i poczekać aż przestygnie, pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać mózg, razem chwilę poddusić. Wbić żółtka wsypać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Zamiast żółtek można dodać całe jajka, potrawę trzeba wówczas podsmażyć. (Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.)
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz