Wątróbka cielęca po walencku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia hiszpańska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka cielęca - 4 plastry
pomarańcze - 3 szt.
masło - 5 dag
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, pozostałe obrać i pokroić w plasterki. Rozpuścić 3/4 masła, włożyć wątróbkę i obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso przełożyć na talerz. Do sosu powstałego po smażeniu wątróbki włożyć plastry pomarańczy, wlać sok z pomarańczy. Dusić około minuty. Plastrami udekorować wątróbkę.
Do gorącego sosu dodać resztę masła, starannie wymieszać, poczekać, aż się rozpuści. Sosem polać wątróbkę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz