Wątróbka cielęca po walencku

kuchnia hiszpańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka cielęca - 4 plastry
pomarańcze - 3 szt.
masło - 5 dag
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, pozostałe obrać i pokroić w plasterki. Rozpuścić 3/4 masła, włożyć wątróbkę i obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso przełożyć na talerz. Do sosu powstałego po smażeniu wątróbki włożyć plastry pomarańczy, wlać sok z pomarańczy. Dusić około minuty. Plastrami udekorować wątróbkę.
Do gorącego sosu dodać resztę masła, starannie wymieszać, poczekać, aż się rozpuści. Sosem polać wątróbkę.

pysznie.pl