Wieprzowina w pomarańczach

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina - 60 dag
pomarańcze - 3 szt.
cebula - 1 szt.
łodyga selera naciowego - 1 szt.
olej - 2 łyżki
ocet winny - 1 łyżka
szczypta oregano
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, zdjąć białe skórki. Z pozostałych wycisnąć sok. Cebulę obrać, posiekać. Seler umyć, pokroić.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i oregano, związać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Obłożyć cebulą i selerem, skropić octem i dwoma łyżkami soku z pomarańczy. Piec 1 godz. w temperaturze l80°C, podlewając pozostałym sokiem z pomarańczy.
Upieczone mięso wyjąć, a sos przetrzeć, dodać cząstki pomarańczy, podgrzać, zagęścić mąką. Mięso pokroić, polać sosem, udekorować pomarańczą.

pysznie.pl