Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella)    150g
- cebula                                                                   4 szt.
- smalec                                                                  2 łyżki
- ziemniaki                                                              600g
- oscypek                                                                100g
- mąka pszenna                                                      6 łyżek
- natka pietruszki                                                   1 mały pęczek
- jajka                                                                       3 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta                                                            1 szklanka
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.

Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.

Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
5
Redakcja