Pasztet staropolski
wieprzowina - 50 dag
cielęcina - 50 dag
wątróbka cielęca - 40 dag
boczek (lub podgardle) - 50 dag
jajka - 5 szt.
cebula - 1 duża
suszone grzyby - 8-10 szt.
bułka - 3 kromki
listek laurowy – 1 szt.
pieprz - 4 ziarenka
ziele angielskie - 4 ziarenka
mielone ziele angielskie - 1/4 łyżeczki
mielona gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
smalec - 1 łyżka
tarta bułka - 1 łyżka
sól, pieprz
Grzyby umyć, namoczyć na noc, następnie ugotować. Wątróbkę cielęcą wypłukać i namoczyć w mleku. Mięso umyć, wysuszyć, pokroić w grubą kostkę, obsmażyć krótko na tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, przyprawy korzenne, grzyby z wywarem, w którym się gotowały, dusić około 2 godzin pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, zdjąć z ognia i wrzucić trzy kromki bułki, aby nasiąkła sosem, zostawić do wystygnięcia.
Wymoczoną wątróbkę dusić około 20 min pod przykryciem. Przestudzone mięso z grzybami, cebulą i wątróbkę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Do zmielonej mięsnej masy dodać jajka, sól, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, włożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C, piec około 40 min, lub ugotować na parze.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz