Pasztet strasburski
gęsia wątróbka - 1 kg
słonina - 25 dag
cebula - 1 duża
pieczarki - 15 dag
mleko - 1 szklanka
rosół - 3 łyżki
masło - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
mielone ziele angielskie - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz
Wątróbki gęsie obrać z błon i namoczyć na noc w mleku, następnie udusić na maśle.
Pieczarki i cebulę obrać, wypłukać, pokroić w drobną kostkę. W kosteczkę pokroić także połowę słoniny, a resztę pokroić w cienkie plastry. Plastry ze słoniny ułożyć na dnie rondla, na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę, a na wierzchu pieczarki podduszone z cebulą. Podlać rosołem, dusić około 45 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie przepuścić wszystko przez maszynkę i zmiksować. Dodać sól, pieprz, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Pasztet przełożyć do małych żaroodpornych foremek (kokilek), wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 min.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz