Paluchy Wiedźmy

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 

1 jajko

100g margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

garść migdałów obranych ze skórki

Przygotowanie: 

1.Margarynę posiekaj i wyrób ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz migdałów!).

2.Powstałe ciasto zawiń w fiolę spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.Rozpal w piecu do temperatury 200 stopni Celsjusza.

3.Wyjmij ciasto, podziel je na małe części,które delikatnie rozwałkujesz w dłoniach.Powinny powstać takie ,,kluseczki".

4.Spójrz na swoje palce.Na tej podstawie ponacinaj na cieście po 3 linie w miejscach zgięć.Przepołów migdał na pół wzdłuż-to będą paznokcie twojej wiedźmy, które teraz możesz docisnąć do końcówek paluchów.

5.Przełóż je na blachę, włóż do piekarnika i piecz je przez 10-15 minut, aż się ładnie zrumienią.Po tym czasie wyłóż je na talerz, nie zjedz, poczekaj do imprezy halloween

Czas przygotowania: 
1 1/2 godz
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Przyjęcie
Tomcio