Cebula marynowana
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cebula - 1 kg
przyprawy:
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
suchy koper
zalewa:
woda – 6 szklanek (1,5 l)
sól – ok. 2,5 łyżki (5 dag)
cukier - 5 łyżek (6 dag)
ocet - 300 ml (10%)
Przygotowanie:
Małe cebulki (o średnicy około 2-3 cm) obrać i włożyć do wrzącej wody na 2-3 minuty, wyjąć i przelać zimną wodą. Ułożyć w słoikach, dodać przyprawy, Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz łodygę kopru. Przygotować zalewę. Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików około 25 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz