Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami

kuchnia duńska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • wątróbka cielęca lub wieprzowej – 400 g
  • surowy boczek  – 200 g
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • anchois – 4 – 5 filecików
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • masło – ¼ kostki
  • bulion wołowy – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • sól i pieprz – do smaku
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
Przygotowanie: 

1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy.
4. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
5. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
2 godziny
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja