Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami
06/02/2018 - 12:16
kuchnia duńska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- wątróbka cielęca lub wieprzowej – 400 g
- surowy boczek – 200 g
- cebula – 1 średnia sztuka
- anchois – 4 – 5 filecików
- jajko – 1 sztuka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło – ¼ kostki
- bulion wołowy – 200 ml
- mleko – 100 ml
- sól i pieprz – do smaku
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
Przygotowanie:
1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy.
4. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
5. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
2 godzinyLiczba porcji:
dużoOkoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz