Śledzie solone smażone w cieście
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
śledzie solone - 70 dag
ciasto:
jajka - 2 szt.
olej - 2 łyżki
mąka – 1/2 szklanki
śmietana - 5-6 łyżek
sól
tłuszcz do smażenia - 6-8 dag
Przygotowanie:
Solone śledzie wymoczyć, sprawić. Filety ze śledzi obrane z ości i skóry zwijać w ruloniki. Przygotować ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z sosem pomidorowym, korniszonowym lub innym ostrym i surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz