Ryba zapiekana z warzywami
ryba (filety) - 1 kg
warzywa - 20 dag
(marchew, seler, pietruszka, cebula)
pomidory - 25 dag
żółty ser – 5 łyżek (ok. 4 dag)
tłuszcz - 6 dag
sól
tarta bułka – 2 łyżki
Warzywa umyć, opłukać, drobno pokroić. Włożyć na patelnię, wlać 3—4 łyżki wody, dodać tłuszcz, udusić na półmiękko, posolić. Filety z ryby, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Skropić stopionym tłuszczu. Rybę posypać warzywami, na wierzch położyć opłukane, pokrojone w talarki pomidory. Wszystko grubo posypać tartym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec (około 20 minut). Gdy ryba jest upieczona, a ser lekko zrumieniony, wyjąć i od razu podawać najlepiej z ziemniakami. Ryby z których można przygotować potrawę: karp, szczupak, dorsz, sandacz, flądra.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz