Sos ziemniaczany
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki - 50 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka – 2 łyżki
cebula – 1 średnia
rosół – 1,5 szklanki
listek laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2-3 ziarenka
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
lub kwasek cytrynowy
karmel
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z rosołem. Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać, bardzo drobno pokroić, zalać szklanką wrzącej wody, ugotować, (ale nie rozgotować). Połączyć z zasmażką, wszystko ponownie zagotować mieszając. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, karmelem (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody). Wsypać posiekaną natkę.
Podawać do sztuki mięsa.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz