Kalafior inaczej
kalafior - 1 kg
cebula - 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
ostra czerwona papryczka - 1 mała
korzeń imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku)
olej - 6 łyżek
kurkuma - szczypta
ziarenka gorczycy - kilka
curry - 1 łyżka
sok z 1 cytryny
sól
świeża posiekana kolendra lub natka - 2 łyżki
Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć, odsączyć. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Świeży imbir obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
Na rozgrzany olej, włożyć gorczycę, podsmażyć. Dodać cebulę i imbir, chwilę smażyć, mieszając. Dodać czosnek, papryczkę, kurkumę, curry i kalafior. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Można wlać niewielką ilość wody. Przykryć, potrawę dusić przez ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać.
Miękki kalafior wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną kolendrą lub natką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz