Majowa zupa szczawiowa z grzankami
29/05/2017 - 22:50
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- świeży szczaw – 2 pęczki
- bulion warzywny – 1 litr
- marchewka – 1 sztuka
- masło – 50 g
- śmietana 18% – 4 łyżki
- jajka – 4 sztuki
- sól, pieprz
- cukier – szczypta
- Chleb Bawarski Dan Cake – 6 kromek
Przygotowanie:
1. Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut.
3. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo.
4. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut.
5. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
6. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Metoda przygotowania:
gotowanieCzas przygotowania:
45 minLiczba porcji:
6Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz