Zupa krem z pieczarek
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wywar z mięsa lub warzyw – 1,5 l
pieczarki – 30 dag
śmietana – 1/3 szklanki
lub śmietanka
jajka – 2 żółtka
mąka – 1 łyżka
sól
Przygotowanie:
Pieczarki opłukać, obrać ze skórki, pokroić, ugotować w małej ilości wody z masłem. Przepuścić przez maszynkę do mięsa (przez gęstą siatkę). Wymieszać z wywarem. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować Doprawić do smaku solą i cukrem. Żółtka rozmącić ze śmietaną, dodać do zupy. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pasztecikami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz