Zupa pomidorowa (2)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pomidory – 50 dag
cebula - 2 szt.
woda – 6 szklanek
śmietana - 1/2 - 1 szklanki
mąka - 1 łyżka
włoszczyzna- 1 pęczek
sól, cukier
Przygotowanie:
Umyte warzywa, zalać wrzącą posoloną wodą, ugotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, podzielić na części i razem z pokrojoną cebulą ugotować w bardzo małej ilości wody z masłem. Pomidory zmiksować, wymieszać z przecedzonym wywarem. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego wywaru. Zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ryżem (ugotowanym na sypko), makaronem, grzankami, pęczakiem lub groszkiem ptysiowym.
Zupę pomidorową można przyrządzać na wywarze z kości. Zamiast świeżych pomidorów można wziąć koncentrat pomidorowy. Zaprawić zasmażką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz