Zupa z młodych ziemniaków
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
włoszczyzna – pęczek
ziemniaki – 6-7 szt.
śmietana – 4-5 łyżek
mąka – 2 łyżki
posiekany koperek – 2 łyżki
lub natka pietruszki
woda – ok. 1,5-2 l
sól
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z wywaru wyjąć warzywa. Ziemniaki obrać (oskrobać), umyć, pokroić, włożyć do wywaru i ugotować. Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego wywaru lub wody, wlać do zupy i zagotować. Posolić do smaku. Dodać śmietanę i posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz