Zupa szparagowa (1)
włoszczyzna porcja rosołowa z kurczaka woda – 1,5 litra szparagi – 1,5 pęczka masło – 2 łyżki mąka – 1 łyżka pieprz – 3-4 ziarenka ziele angielskie – 2-3 ziarenka liść laurowy sól cukier pieprz zmielony śmietana natka pietruszki
Porcję rosołową umyć, zalać zimną wodą, posolić, zagotować i odszumować. Włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie. Włoszczyznę obrać, umyć włożyć do mięsa. Ugotować wywar. Szparagi umyć, obrać, obciąć twarde dolne końce, ugotować w przecedzonym wywarze (ok.20 minut). Następnie wyjąć obciąć główki, pozostałe części zmiksować i ponownie (bez główek) dodać do wywaru. Masło rozpuścić, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wymieszać z wywarem, gotować jeszcze ok. 5 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odcięte główki szparagów rozłożyć na talerzach, zalać zupą, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z kluskami lub grzankami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz