Sos bermeński
01/01/1970 - 01:00
kuchnia szwedzka
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka – 3 żółtka
masło – 15 dag
cebula – 1 mała
czosnek – 1/2 ząbka
ocet winny – 2 łyżki
woda – 2 łyżki
estragon – 1 łyżeczka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę obrać, drobno posiekać, czosnek rozgnieść. Wodę wymieszać z octem, dodać cebulę, czosnek i estragon, zagotować. Gdy połowa cieczy odparuje przecedzić i wystudzić. Dodać żółtka i łyżeczkę masła, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i ponownie ubić. Sos przyprawić solą i pieprzem. Podawać na przykład z mięsnym fondue.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz