Sękacz (dziad)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
masło - 30 dag
cukier puder – 30 dag
cukier waniliowy
jajka – 12 szt.
mąka pszenna – 30 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
sól – szczypta
masło – 1 łyżka
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku, mieszać. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Z białek (12) z dodatkiem soli ubić pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (w kształcie krążka), posmarować masłem. Do tortownicy wlać kilka łyżek ciasta, piec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Zrumienione ciasto wyjąć i wlać następną warstwę i ponownie piec 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta.
Sękacza pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz