Indyk po chińsku
udziec indyka – 2 filety
cukier – 2 łyżki
woda – 4 łyżki
czerwona papryka – 1 szt.
por – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
starty imbir – 1 łyżeczka
olej – 4 łyżki
orzeszki ziemne – 3-4 łyżki
wywar z warzyw – 1 szklanka
białe wino – 2-3 łyżki
sok z cytryny
sól, pieprz
Na patelni usmażyć cukier i wodę, tak aby powstał karmel.
Mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki. Posmarować karmelem. Paprykę i pory umyć, pokroić, czosnek posiekać. Na patelni mocno rozgrzać połowę oleju i obsmażyć mięso. Mięso wyjąć, dolać resztę oleju i wsypać paprykę, smażyć ok. 3 minut. Następnie dodać pory, czosnek i imbir. Krótko podsmażyć. Na koniec dodać mięso, orzeszki i wywar z warzyw, dusić razem ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, winem lub sokiem z cytryny.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz