Knedle ziemniaczane z truskawkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki ugotowane – 1 kg
mąka – 25 dag
jajka –2 szt.
truskawki – 50 dag
sól – szczypta
tarta bułka – 1 łyżka
masło – 2 łyżki
Przygotowanie:
Truskawki umyć, wysuszyć, usunąć szypułki.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść w prasce lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę ze szczyptą soli oraz jajka i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, do środka nakładać truskawkę, zlepiać, formować kulki. Knedle gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i polać knedle.
Knedle z truskawkami można zamiast masłem z tartą bułką polać śmietaną i posypać cukrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz