Marynowana cebulka
18/10/2020 - 21:22
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- mała cebula – 1 kg
- (średnica 2-3 cm)
- koper suchy
- liście laurowe
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
ewentualnie:
- gorczyca
- papryczka chili
- zalewa:
- woda – 1,5 l
- ocet – 300 ml
- sól – 5 dag
- cukier – 6 dag
Przygotowanie:
Cebulki obrać, włożyć do garnka z wrzącą wodą na ok. 3-4 minuty. Następnie przelać zimną wodą i ułożyć w słoikach, dodać koper, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i kawałek papryczki chili. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować ok. 25 minut. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz