Modra kapusta
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kapusta czerwona – 50 dag
słonina – 2 grube plasterki
cebula – 1 szt.
mąka – 1 łyżka
jabłka winne – 2 szt.
sól, cukier
ocet spirytusowy
woda – 1/2-1 szklanka
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować (grubo), włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować ok. 20 minut. Jabłka obrać zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Słoninę pokroić w kosteczkę podsmażyć, dodać pokrojoną drobno cebulę, usmażyć. Do usmażonej słoniny wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać ocet. Zasmażkę wymieszać z kapustą, dodać sól, cukier do smaku.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz