Ciasto filo
01/01/1970 - 01:00
kuchnia grecka
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ciepła woda – ok. 200 ml
olej – 2 łyżki
sól – 1/2 łyżeczki
mąka pszenna – 80 dag
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z solą i olejem. Wlać (powoli) do przesianej mąki, mieszać. Następnie zagnieść elastyczne i nie twarde, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na osiem części, uformować kulki, owinąć każdą w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Kule posmarować olejem i bardzo cienko rozwałkować. Ściereczkę posypać mąką, przenieść ciasto i jeszcze rozciągnąć palcami (powinno prześwitywać). Pozostawić, aby lekko przeschło. Ciasto można wykorzystać do słodkich ciast, a także wytrawnych dań. Można je smażyć w głębokim tłuszczu, oraz w piekarniku. Przed pieczeniem ciasto trzeba posmarować tłuszczem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz