Piernik z powidłami
16/12/2020 - 00:48
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- mąka pszenna - 3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
- przyprawa do piernika - 1 op.
- cukier - 1 szklanka
- kakao - 2 łyżki
- jajka – 3 szt.
- mleko - 1 szklanka
- powidła śliwkowe – 1/2 szklanki
- miód - 1/2 szklanki
- olej - 3/4 szklanki
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe – 1 szklanka
Polewa:
- masło – 1/2 kostki
- cukier – 1 szklanka
- kakao – 2 łyżki
- woda – 2 łyżki
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać żółtka, mleko, powidła, miód i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 C. Gdy piernik przestygnie można go przełożyć powidłami i polać czekoladową polewą. Składniki polewy włożyć do rondla i podgrzać mieszając, chwilę gotować (ok. 2 minuty).Do lekko przestudzonej polewy można dodać żółtko z odrobiną białka i szybko wymieszać uważając by jajko się nie ścięło. Ciepłą polewą polać piernik.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz