Kremówki (napoleonki)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto  maślane:masło - 30 dag mąka - 10 dag ciasto kluskowe:mąka - 20 dagjajka – 1 szt. letnia woda – ok. 100 mlocet (6%) – 1 łyżeczkasól – szczyptakrem:mleko – 2 szklankiżółtka – 4 szt.jajka – 1 szt.cukier - 8-10 dag cukier waniliowylub wanilia – 1/2 laskimąka ziemniaczana - 3 dagcukier puder - 3 dag do posypania

Przygotowanie: 

Przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać na jednolitą masę, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Przygotować ciasto kluskowe. Z mąki ze szczyptą soli, odrobiny letniej wody, octu i jajka zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić. Wywałkować nadając kształt koła, środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć schłodzone ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko tak, aby powstał placek grubości ok. 1,5 cm. Wałkowanie nie może być zbyt długie, aby tłuszcz się nie roztopił, ciasto maślane nie może wydostać się na zewnątrz. Ponownie zwinąć w kopertę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 minut lub do lodówki na 30 minut. Ponownie rozwałkować, złożyć i ochłodzić ciasto. Czynność powtarzać kilka razy (np. 4 razy). Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość ok. 0.5 cm, przed pieczeniem schłodzić, następnie wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty wyjąć i ostudzić.

Przygotować krem: żółtka, jajko, cukier waniliowy utrzeć z cukrem na pulchną masę. Odlać 3/4 szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać odstawione wcześniej mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować ciągle mieszając. Gorącą masę, połączyć z masą jajeczną. Podgrzewać i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając. Upieczone ciasto podzielić na 2 równe części. Na jedną część nałożyć krem. Przykryć drugą połową. Wyrównać brzegi. Delikatnie pokroić ostrym, cienkim nożem na porcje (można wcześniej ponacinać górną warstwę ciasta). Posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl