WIOSENNA SAŁATKA

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

główka sałaty lodowej (lub innej kruch - 1 średniej wielkości pomidor - 2 czerwona papryka - 1 Świeże zioła: bazylię, pietruszkęząbek czosnku - 2 łyżka oleju Beskidzkiego - 2 sok z cytryny - 1/2 

Przygotowanie: 

Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!Na wiosnę wiele osób chce odzyskać formę po ospałej zimie, więc wybierze lekkie, dietetyczne sałatki. Czego przede wszystkim należy unikać? Na pewno tłustych dodatków, takie jak śmietana, majonez czy sosy. Te składniki możemy zastąpić kilkoma kroplami oleju. Dobrym przykładem jest olej Beskidzki, który zawiera witaminę E (czyli naturalny przeciwutleniacz) oraz kwasy omega 3 i omega 6. Kilka kropel tego oleju dostarczy naszej sałatce wartości odżywczych, a on sam pozwoli lepiej wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Poniżej zamieszczamy przepis na świeżą i pachnąca ziołami wiosenną sałatkę. Przygotowanie:Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę. Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę. Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny. Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem. To prosty przepis na wiosenną sałatkę, który można modyfikować wedle swoich gustów smakowych.Smacznego !

Czas przygotowania: 
10 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera