Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
mąka - 300 gmasło - 150 gżółtko - 2 szt. woda - 100 mlsól do smakucebula - 1 średnia sztukamasło - 1 łyżkapodgrzybek świeży lub mrożony - 250 gkurki świeże lub mrożone - 250 gpieczarka świeża - 250 gsłodka śmietanka - 100 mlmąka - 100 mlsól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
Smacznego!
Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz