Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
jajka - 4 plasterki szynki - 2 szpinak - garśćplasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mo - 3 cebula - 1 oliwa z oliwektymianek, bazylianatka pietruszkisól, pieprz i chili do smaku
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
Komentarze
beatrycze
sob., 25/02/2017 - 23:11
Adres
Uwielbiam fritatę ,ja robię z