Zapiekanka po nelsońsku
średnie ziemniaki - 8 sztukwędzony boczek - 200 gśrednie cebule - 2 sztukisuszone podgrzybki - 20 gser żółty Gouda MSM Mońki w plastrach - 100 gmąka - wg potrzebsól - do smakupieprz - do smakusos sojowy - do smakumajeranek - do smaku
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz