Buraczany makaron

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

• Międzybrodzki Makaron rurka - 250 g
• Buraki - 2 szt.
• Cebula - 1 szt.
• Słodka śmietanka 18% - 150 ml
• Sok z 1/3 cytryny
• Czosnek - 2 ząbki
• Oliwa - 2 łyżki
• Parmezan lub Grana Padano do posypania
• Sól, pieprz i cukier do smaku
• Bazylia do dekoracji

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera