Walentynkowy naked cake
28/02/2017 - 12:04
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- śmietanka słodka 36% – 500 ml
- serek mascarpone – 500 g
- cukier puder – 6 łyżek
- laska wanilii – ½ sztuki
- świeże maliny – 300 g
- borówki amerykańskie – 300 g
- spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
- gałązki rozmarynku (do dekoracji)
- cukier puder (do dekoracji)
Poncz do nasączenia spodów:
- herbata earl grey – 1/2 filiżanka
- sok z połówki limonki
- sok z połówki pomarańczy
Przygotowanie:
1. Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
2. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji.
3. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
4. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem.
5. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Czas przygotowania:
15 minutLiczba porcji:
dużoOkoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz