Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego

włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 200 g makaronu tasiemki szpinakowe - Tagliatelle agli spinaci nr 112 marki Arrighi
  • 5 jajek
  • duża garść szpinaku baby
  • 100 g sera niebieskiego z pleśnią
  • 50 g szynki
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • świeże warzywa (np. pomidor, ogórek)
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

1. Makaron ugotuj, a następnie przestudź.
2. Jajka wbij do miski. Szynkę oraz paprykę pokrój w kosteczkę - dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z nich wyłóż makaron i szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
4. Rozgrzej piekarnik (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut do lekkiego zarumienienia.
5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można jeść na ciepło oraz na zimno.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
5 - 6
flypr