Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
· 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
· 400 g wody
CIASTO NALEŚNIKOWE
· 180 g mąki gryczanej
· 70 g mąki pszennej
· 3 jajka
· 500 g wody
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka soli
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
· 200 g śmietanki sojowej
· 1 ząbek czosnku
· 1-2 łyżeczki pasty miso jasnej
· 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
· ½-1 łyżeczka soli
· ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
· 400 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
· 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
· rukola, ilość do dekoracji lub mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
CIASTO NALEŚNIKOWE
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać 40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
- Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 6 lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować 10 min/100°C/ /obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.
- Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).
- Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
- Orzechy zalać wodą, odstawić na 1 godz. do namoczenia.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
CIASTO NALEŚNIKOWE
- W misce zmiksować mikserem ręcznym mąkę gryczaną, mąkę pszenną, jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz. Odstawić na 1 godz.
NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
- Namoczone orzechy odcedzić, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić.
- Pieczarki poddusić na patelni na oleju, odcedzić i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać, odstawić.
- Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz