SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

kuchnia azjatycka
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- sałata lodowa pół główki 
- krewetki tygrysie, parzone 250g 
- pomidorki koktajlowe 150 g 
- sok z cytryny 1 łyżka 
- płatki chilli 1/4 łyżeczki 
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki 
- natka pietruszki 3 gałązki 
- woda 50 ml 
- cukier 1 płaska łyżka 
- czosnek 1 ząbek 
- sos rybny 1 łyżka 
- sok z limonki 1 łyżka 
- sos sojowy jasny 2 łyżki 
- papryczka chilli ½ sztuki 
- imbir 1 cm korzenia 
- sól do smaku 
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki 
- parmezan 30 g

Przygotowanie: 

Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

Metoda przygotowania: 
grilowanie
Czas przygotowania: 
45 minut
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja