Kwas z buraków (kwas burakowy)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
buraki ćwikłowe - 1 kg
woda - 2 l
chleb razowy ze skórką – 1 kromka (ok. 5 dag)
czosnek – 2-3 ząbki
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić. Włożyć do kamiennego, wyparzonego garnka, zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać pokruszony chleb razowy z całą skórką i posiekany czosnek. Przykryć gazą lub płutnem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu (18—20°C). Po 2 dniach wyjąć skórkę.
Gdy skwaśnieje, zdjąć pleśń, która wytworzy się na powierzchni. Kwas przelać do czystych i wyparzonych butelek, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Czas wykonania: przygotowanie 1 godzina, kiszenie kilka dni
Czas przygotowania:
1 godzina- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz