Żurek
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
biała kiełbasa – 30 dag
lub boczek - 20 dag
włoszczyzna - 1 pęczek
żur, barszcz lub żurek z torebki – 2 szklanki
cytryna ze skórką – 1 plasterek
utarty chrzan – 1 łyżka
majeranek
czosnek – 2 ząbki
gęsta, kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
zasmażka do zagęszczenia
sól
ewent. jajka ugotowane na twardo
kiełbasa lub inna wędlina – 10 dag
cebula – 1 szt.
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Z włoszczyzny i boczku ugotować wywar. Do wywaru dodać żurek, doprawić majerankiem, wrzucić plasterek cytryny i 2 przecięte ząbki czosnku. Zagęścić zasmażką, dodać śmietanę (wcześniej posolić i rozrobić z niewielką ilością zupy). Zupę należy przecedzić. Do zupy dodać ugotowane jajko, przysmażone kawałki kiełbasy lub wędzonki, pokrojoną i usmażoną cebulę.
Czas przygotowania:
1 godzina- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz