Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
suszone grzyby – 3 dag
włoszczyzna bez kapusty – 1 pęczek
woda – 7 szklanek
masło – 2 łyżki
mąka – 2 łyżki
sól
posiekany koperek – 1 łyżka
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, ugotować. Gdy grzyby są na pół miękkie wywar posolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować. Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Wymieszać zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrojone grzybki,- posolić, wsypać posiekany koperek. Podawać z kaszką krakowską pokrojoną w kostkę, z kaszą perłową lub z łazankami.
Czas wykonania: bez czasu moczenia grzybów 1 1/2 godz.
Czas przygotowania:
1 i 1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz