Zupa z porów i ziemniaków
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
rosół – 6 szklanek
pory – 3 szt.
ziemniaki - 25 dag
masło - 5 dag
śmietana – 1/2 szklanki
sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Pory obrać, pokroić, poddusić w małej ilości wody z łyżką masła. Dodać ziemniaki i wszystko dusić jeszcze ok. 5 min, wlać rosół - gotować 40 minut. Warzywa przetrzeć lub zmiksować z niewielką ilością wywaru i ponownie włożyć do zupy. Dodać śmietanę, całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami z bułki.
Uwaga. Do zupy można dodać starte jabłko oraz serek topiony, wymieszany z niewielką ilością gorącej zupy.
Czas wykonania: 1 godz. bez czasu przygotowania rosołu
Czas przygotowania:
1 godzina- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz