Barszcz zabielony
buraki – 50 dag
woda – 6 szklanek
włoszczyzna – 1 pęczek
czosnek – 1-2 ząbki
kwas burakowy – ok. 1 szklanka
lub koncentrat burakowy – 1-2 łyżki
kwaśna śmietana – 1/2 szk.
mąka – 1 łyżka
sól
Buraki umyć i ugotować lub upiec w skórce. Następnie obrać i pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce skropić sokiem z cytryny. Przygotować wywar z warzyw. Pokrojone warzywa udusić na maśle, zalać wodą, ugotować, przecedzić i połączyć z buraczkami.
Dodać do smaku kwasu burakowego, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Do gotowego przecedzonego barszczu dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością chłodnego wywaru, zagotować. Wymieszać ze śmietaną.
Podawać z fasolą perłową lub dużą („Jaśkiem"), ziemniakami, jajami gotowanymi na twardo, z jajkami lub ziemniakami. Barszcz zabielany można przyrządzać na wywarze z kości.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz