Zupa cytrynowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rosół ugotowany na cielęcinie – 6 szklanek
cytryna – 1 szt.
gęsta, kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
ewent. mąka – 1 łyżka
sól i biały pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie: 

Do rosołu wrzucić kawałek cytryny ze skórką, doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem. Zagotować. Dodać śmietanę. Żupa powinna być kwaskowa. Podawać z ryżem. Do każdego talerza włożyć przed podaniem plasterek cytryny.
Do zupy podać posiekaną natkę pietruszki.
Uwaga: Cytryna ze skórką nie powinna leżeć w zupie dłużej niż 2-3 godziny, ponieważ zupa będzie gorzka.
Czas wykonania: 20 min bez czasu przygotowania rosołu

Czas przygotowania: 
20 minut
pysznie.pl