Chłodnik z ogórków małosolnych na mięsnym wywarze
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ogórki małosolne – 30 dag
zsiadłe mleko lub kefir – 4 szklanki
esencjonalny wywar z cielęciny – 1 szklanka
czosnek – 2 ząbki
koperek – 1/2 pęczka
szczypiorek - 1/2 pęczka
jajka – 4 szt.
ewent. ryż
Przygotowanie:
Odtłuszczony rosół wymieszać z mlekiem lub kefirem, dodać roztarty z solą ząbek czosnku i pokrojone ogórki małosolne. Schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki. Do chłodnika można również dodać ryż i kawałki mięsa (cielęciny).
Uwaga: Do chłodnika można włożyć pokrojoną w paseczki paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Czas wykonania: bez czasu chłodzenia i gotowania wywaru 15 min
Czas przygotowania:
15 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz