Zupa z zielonego groszku (krem)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
świeży groszek - 40-50 dag (może być mrożony)
masło - 2 łyżki
drobno posiekana cebula - 3 łyżki
pokrojony w kostkę seler - 3 łyżka
posiekany por - 3 łyżka
mąka - 2 łyżki
rosół – 5 szklanek (najlepiej z cielęciny)
śmietana - 1/2 szklanki
ewent. posiekane listki mięty - 1/2 łyżki
sól, cukier
Przygotowanie:
Pokrojone warzywa (prócz groszku) poddusić na 1 łyżce masła, wymieszać z mąką, dolać 1 l rosołu. Gotować 20-25 min, posolić. Do pozostałego rosołu włożyć groszek i gotować ok. 20-25 minut, dodać do reszty zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę i masło. Ponownie zagotować. Zupę podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym, posypaną posiekaną miętą.
Uwaga: Do zupy można dodać kieliszek białego wytrawnego wina.
Czas przygotowania:
50 minutLiczba porcji:
6- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz